Kom in beweging met opstellingen

Het werken met opstellingen brengt je verrassend snel verder in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Opstellingen helpen: 

 

  • inzicht krijgen in vraagstukken op het gebied van persoonlijk leiderschap, loopbaanvraagstukken, drijfveren, hoe je eigen talenten optimaal te benutten of je hart te volgen
  • herkennen van terugkerende patronen die samenwerking, vooruitgang, persoonlijke ontwikkeling belemmeren. En inzicht krijgen in hoe die patronen te doorbreken
  • de dynamiek in jouw team, project of organisatie tegen het licht houden
  • inzicht krijgen in de plek die je onbewust hebt ingenomen in je familiesysteem, en hoe dat van invloed is op andere systemen waar je deel van uitmaakt. Of dat nou je werk, je eigen onderneming of je liefdesrelatie betreft.

 

Ik begeleid zowel familieopstellingen als organisatieopstellingen. Regelmatig organiseer ik opstellingenavonden om je op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met deze werkvorm. Op de agenda kan je zien wanneer de volgende is. Wil je meer weten over opstellingen?

Snel en diepgaand inzicht met organisatieopstellingen

Wat ik zo mooi vind aan organisatieopstellingen, is dat ze voor nagenoeg íedere vraag op het gebied van organisatieontwikkeling ingezet kunnen worden. Bovendien kom je ook nog eens véél sneller tot de kern van de vraag, dan wanneer je aan de oppervlakte blijft bedenken, plannen maken, vergaderen, veranderingen 'ontwerpen' en inzetten.

 

Voor mij is het een fantastisch instrument om daadwerkelijk te zien, te voelen en te ervaren wat er speelt en welke beweging helpt om van daaruit weer vooruit te komen. En het mooie is, dat je na afloop van een opstelling niet meteen een projectplan of actie hoeft uit te voeren. Als je het eenmaal hebt gezien, kan je het nooit meer ongezien maken. Dat zorgt haast als vanzelf voor de beweging die nodig is om vanuit de kracht van jezelf of je team weer een stapje verder te komen. 

“The less effort, the faster and more powerful you will be.”

- Bruce Lee

 

Tijdens opstellingen zie ik ook vaak, dat de deelnemers 'ontdooien'...door op deze manier met elkaar te werken voelt het vertrouwd om stukjes van jezelf te laten zien die je misschien niet altijd laat zien, maar die zo waardevol zijn voor jezelf en de mensen met wie je samenwerkt. Ook daardoor zorgt het werken met opstellingen voor meer onderlinge verbinding. Als je ontdooit kan de boel weer gaan stromen...

 

In-company training

Wil je in jouw organisatie kennismaken met opstellingen en de systemische kijk op organisatievraagstukken? BROESLI biedt een in-company training in twee of drie dagdelen met een introductie in de beginselen van leiderschap en teamdynamiek vanuit systemisch perspectief. Ervarend leren staat daarbij centraal. Dat betekent dat ik jullie veel met elkaar laat oefenen en ook een aantal opstellingen rondom actuele vragen van de deelnemers begeleid. Meer informatie of een prijsopgave?

De mogelijkheden zijn onbegrensd

Tijdens een opstelling kun je zowel werken met representanten als met objecten, die staan voor een specifiek persoon, een team of een andere entiteit binnen of buiten je organisatie. Denk aan je klant of je doelgroep, je product. Maar je kan ook meer abstracte thema's opstellen, zoals je gemeenschappelijke opgave, leiderschap, belemmeringen en hulpbronnen. De methode kent vele toepassingen: teamopstellingen, consultatieopstellingen, onderwijsopstellingen, krachtenveldopstellingen, loopbaanopstellingen, fusieopstellingen, marketingopstellingen. Voorbeelden van vragen waarmee we kunnen werken:

 

  • hoe worden we een krachtig team en krijgen wij samen dingen écht in beweging?
  • hoe positioneren we ons ten opzichte van de partners met wie we samenwerken?
  • welke plek neemt mijn team in in de rest van de organisatie
  • hoe kan ik mijn offertes zo goed mogelijk laten aansluiten bij de behoefte van mijn klant?
  • welk type leiderschap past bij mij en mijn team?
  • hoe kunnen we dichter bij ons doel geraken?

Kennismaken met opstellingen?

Ik organiseer regelmatig opstellingenavonden waarbij je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met deze werkvorm. Op de agenda kan je zien wanneer de eerstvolgende is. Daarnaast kunnen we ook op verzoek een eigen workshop of bijeenkomst organiseren, voor minimaal vier deelnemers. Ik kan je ook helpen bij het bemiddelen van een fijne locatie. Meer weten?