organisatieontwikkeling vanuit de onderstroom

In de trajecten die BROESLI begeleidt, werken we vanuit systemisch perspectief. Dat betekent dat we focussen op de krachtenvelden, de dynamieken die zichtbaar worden tussen onderdelen die samen een levend systeem vormen. Niet alleen aan de oppervlakte, maar vooral ook in de onderstroom. 

 

Ik zorg voor de juiste bedding waarin deelnemers zich vrij en veilig voelen, om samen datgene aan het licht te brengen wat nodig is om weer in een gezonde beweging te komen. Diepgaand waar het moet, lichtvoetig waar het kan. Zowel offline als online. Lees hieronder meer over het traject voor organisatieontwikkeling.

"I am not teaching you anything, I just help you to explore yourself"

- Bruce Lee

Traject voor organisatieontwikkeling

Het doel van dit traject is een blijvende, wezenlijke transitie in organisaties. Om vastzittende energie weer te laten stromen, onontgonnen potentieel vrij te maken, overbodige activiteiten te stoppen. Zodat je organisatie betekenisvollere resultaten bereikt en met minder moeite meer impact kan maken voor haar klanten of de opdrachtgevers.

Door gedurende een aantal maanden met aandacht aan zo'n ontwikkeling te werken, ervaren medewerkers meer onderlinge verbinding en kunnen daarin ook anderen inspireren. Ze voelen zich betrokken bij het gemeenschappelijke doel van de organisatie en ervaren meer voldoening, geluk en zingeving in hun werk. Het zelfcorrigerend en zelfherstellend vermogen van de organisatie groeit.

waarom een traject?

Wézenlijke transities bereik je niet in een middag. Ook niet in een dag, noch in twee dagen. Zoiets heeft tijd nodig. De kern van dit traject bestaat uit een reeks teamsessies, van halve en hele dagen. Met tussenpozen van een aantal weken. Zo ontstaat er tijd en ruimte om de inzichten uit een sessie te integreren in het dagelijks werk, en op die praktijkervaring voort te bouwen in de volgende sessie. Kies je voor een traject, dan committeer je je ook aan de verandering die je gezamenlijk teweeg wil brengen en vergroot je de kans op succes.

bouwstenen van het traject

Het traject heeft een doorlooptijd van zes maanden, en bestaat uit:

 • een systemische cultuur- en krachtenveldanalyse
 • een reeks teamsessies
 • een-op-een coaching van de leidinggevende(n)
 • individuele gesprekken met medewerkers

 

begeleiding van organisatie én leiding

Ik faciliteer de leiders in dat proces met systemische interventies, interactieve bijeenkomsten, individuele en groepsopdrachten en reflectie. Mijn aanpak zorgt ervoor dat je na afloop zélf door een systemische bril kan kijken en over de juiste handvatten beschikt om bij te sturen waar nodig. Een blijvende, en duurzame verandering dus. Samen kijken we naar hoe je als leidinggevende de dynamiek in de onderstroom van jouw organisatie zichtbaar maakt, wat je vanuit je eigen systeem van herkomst meebrengt, en hoe jij een waarachtige ‘spaceholder’ wordt. Zodat jij de veilige bedding kan bieden om de potentie ten volste te laten stromen. Lees meer over leiderschapsontwikkeling...>

vanuit de onderstroom?

Dit betekent dat we kijken naar de onzichtbare patronen en dynamieken die er in een team of organisatie voor zorgen dat ‘het niet lekker loopt’. Dat bepaalde resultaten maar uitblijven, dat verandering moeizaam gaat, er weinig onderlinge verbinding is. Of misschien is er juist véél onderlinge verbinding, maar lukt het op de een of andere manier niet om samen nieuwe wegen te bewandelen. Daarvoor is het ook nodig om uit te zoomen naar het grotere geheel waar dit team onderdeel van uit maakt. Samen duiken we de diepte in, om inzicht te krijgen in vragen als:

 

 • welk (ongekend) talent blijft onbenut?
 • wat hebben we te ‘ontleren’ en af te leren?
 • uit welke hulpbronnen kunnen we putten?
 • welke uitdagingen komen we steeds tegen?
 • welke onbewuste vluchtroutes en omwegen heeft dit team aangeleerd?
 • welke thema’s uit het verleden spelen nog steeds?
 • wat is onze essentie?
 • welke individuele en collectieve kernwaarden zijn er?

meer informatie

Neem voor meer informatie gerust contact met me op. Ik kom graag een keer online of offline kennismaken om te kijken of er een wederzijdse klik is. Je kan me bereiken op 0616074997 of een mail sturen via onderstaande knop.

"Jorien is een verademing als gespreksleider. Wat me tijdens de online sessies zo trof was haar onvervalste eerlijke blik in de camera, en heerlijke primaire reacties op uitspraken. Vanuit een optimistische, vrolijke en eerlijke houding weet ze mensen op hun gemak te stellen, daagt ze deelnemers uit. Haar ruime ervaring ligt niet aan de oppervlakte maar zet ze toch handig en bijzonder onzelfzuchtig in. Dat geeft veel vertrouwen en zorgt voor een fijne dynamiek in de bijeenkomst." 

Roosje Keijser, Teamleider en Vakspecialist acquisitie particuliere archieven bij Het Utrechts Archief

BROESLI draagt bij aan Stichting Steun 22q11

Voor ieder teamtraject doneert BROESLI € 500 aan de Stichting Steun 22q11. Deze stichting geeft meer bekendheid aan het 22q11-deletie syndroom. Het is een zeldzame, genetische afwijking die kan leiden tot hartproblemen, fysieke beperkingen en ontwikkelingsachterstanden. Mijn lieve nichtje Liv, de dochter van mijn zus, is met dit syndroom geboren. We zien dagelijks hoe belangrijk het voor haar is dat er goede voorlichting is over de uitdagingen die een kindje met 22q11 tegenkomt.

BROESLI helpt organisaties vooruit die:

 • inzicht willen krijgen in de verborgen dynamiek binnen de eigen organisatie
 • aan hun visie, missie en kernwaarden willen werken
 • een organisatieontwikkeling doormaken
 • het krachtenveld waarin zij werken willen onderzoeken
 • behoefte hebben aan bewustwording en bezinning op de status quo
 • innovatieve initiatieven willen ontplooien
 • de samenwerking binnen of tussen teams willen verrijken
 • door factoren die ze zelf niet kunnen beïnvloeden de koers moeten wijzigen

 

Zie hieronder een selectie van opdrachtgevers voor wie BROESLI al eerder heeft gewerkt. Iedere aanpak is maatwerk. Ben je benieuwd of jouw organisatie en mijn werkwijze bij elkaar passen?