kom in beweging met opstellingen

Het werken met opstellingen brengt je verrassend snel verder in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Opstellingen helpen: 

 • terugkerende patronen te herkennen die samenwerking, vooruitgang, persoonlijke ontwikkeling belemmeren. En inzicht te krijgen in hoe die patronen te doorbreken
 • de dynamiek in jouw team, project of organisatie tegen het licht te houden
 • potentieel te ontsluiten
 • inzicht krijgen in vraagstukken op het gebied van persoonlijk leiderschap, loopbaanvraagstukken, drijfveren, hoe je eigen talenten optimaal te benutten of je hart te volgen
 • inzicht te krijgen in de plek die je onbewust hebt ingenomen in je familiesysteem, en hoe dat van invloed is op andere systemen waar je deel van uitmaakt. Of dat nou je werk, je eigen onderneming of je liefdesrelatie betreft.

 

Regelmatig organiseer ik workshops om je op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met deze werkvorm. Op de agenda kan je zien wanneer de volgende is. Wil je meer weten over opstellingen?

Snel en diepgaand inzicht met organisatieopstellingen

Wat ik zo mooi vind aan organisatieopstellingen, is dat ze voor nagenoeg íedere vraag op het gebied van organisatieontwikkeling ingezet kunnen worden. Bovendien kom je ook nog eens véél sneller tot de kern van de vraag, dan wanneer je aan de oppervlakte blijft bedenken, plannen maken, vergaderen, veranderingen 'ontwerpen' en inzetten.

 

Voor mij is het een fantastisch instrument om daadwerkelijk te zien, te voelen en te ervaren wat er speelt en welke beweging helpt om van daaruit weer vooruit te komen. En het mooie is, dat je na afloop van een opstelling niet meteen een projectplan of actie hoeft uit te voeren. Als je het eenmaal hebt gezien, kan je het nooit meer ongezien maken. Dat zorgt haast als vanzelf voor de beweging die nodig is om vanuit de kracht van jezelf of je team weer een stapje verder te komen. 

“The less effort, the faster and more powerful you will be.”

- Bruce Lee

 

Tijdens opstellingen zie ik ook vaak, dat de deelnemers 'ontdooien'...door op deze manier met elkaar te werken voelt het vertrouwd om stukjes van jezelf te laten zien die je misschien niet altijd laat zien, maar die zo waardevol zijn voor jezelf en de mensen met wie je samenwerkt. Ook daardoor zorgt het werken met opstellingen voor meer onderlinge verbinding. Als je ontdooit kan de boel weer gaan stromen...

De mogelijkheden zijn onbegrensd

Tijdens een opstelling kun je zowel werken met representanten als met objecten, die staan voor een specifiek persoon, een team of een andere entiteit binnen of buiten je organisatie. Denk aan je klant of je doelgroep, je product. Maar je kan ook meer abstracte thema's opstellen, zoals je gemeenschappelijke opgave, missie, visie en kernwaarden, leiderschap, belemmeringen en hulpbronnen. De methode kent vele toepassingen: teamopstellingen, consultatieopstellingen, onderwijsopstellingen, krachtenveldopstellingen, loopbaanopstellingen, fusieopstellingen, marketingopstellingen. Voorbeelden van vragen waarmee we kunnen werken:

 

 • hoe gaan we zorgvuldig om met de impact die externe ontwikkelingen op ons team of onze organisatie hebben, zoals bijvoorbeeld de coronamaatregelen, thuiswerken, bezuinigingen of wijzigingen in financiering, veranderende regelgeving, crises en andere onvoorziene omstandigheden?
 • hoe worden we een krachtig team en krijgen wij samen dingen écht in beweging?
 • hoe positioneren we ons ten opzichte van de partners met wie we samenwerken?
 • welk type leiderschap past bij mij en mijn team?
 • wat speelt er in het krachtenveld waarbinnen mijn team of organisatie zich begeeft?
 • welke plek neemt mijn team in in de rest van de organisatie?
 • in hoeverre zijn wij in staat om onze gemeenschappelijke opgave te realiseren en welke eventuele belemmeringen zijn er?
 • hoe kan ik mijn producten en diensten zo goed mogelijk laten aansluiten bij de behoefte van mijn doelgroep?
 • hoe kunnen we dichter bij ons doel geraken?
 • wat heeft onze organisatie nodig om na een fusie of reorganisatie gezond te functioneren?
 • volgen we de juiste koers en zijn onze missie, visie, strategie en kernwaarden nog passend?
 • .....

Ervaring van een deelnemer:

"In het kader van een teamleiderstraject bij de gemeente Alphen aan den Rijn heb ik een aantal trainingen gevolgd die werden gegeven door Jorien. De training die me bijzonder is bijgebleven is het ‘Anders analyseren van teamdynamiek’. Het was heel bijzonder om door middel van een organisatie-opstelling een probleem uit de dagelijkse praktijk van de teamleider uit te diepen. Jorien nam ons hier op haar eigen, inspirerende wijze in mee. Het was goed om te ondervinden hoe je op ‘gevoel’ hele ingewikkelde kwesties kunt ontrafelen. Zelfs voor de meer down-to-earth types zoals ik, een openbaring. Ik ga hier zeker meer mee doen."

Esther Bouma - Teamleider Serviceplein gemeente Alphen aan den Rijn 

Kennismaken met opstellingen?

Ik organiseer regelmatig workshops met opstellingen voor verschillende doelgroepen. Op de agenda kan je zien wanneer de eerstvolgende is. Daarnaast kunnen we ook op verzoek een eigen workshop of bijeenkomst organiseren, voor minimaal vier deelnemers.

In-company training

Wil je in jouw organisatie kennismaken met opstellingen en de systemische kijk op organisatievraagstukken? BROESLI biedt een in-company training in twee of drie dagdelen met een introductie in de beginselen van leiderschap en teamdynamiek vanuit systemisch perspectief. Ervarend leren staat daarbij centraal. Dat betekent dat ik jullie veel met elkaar laat oefenen én een aantal organisatieopstellingen rondom actuele vragen van de deelnemers begeleid. Meer informatie of een prijsopgave?