teamontwikkeling vanuit de onderstroom

Het meest plezier beleef ik aan het begeleiden van teams en groepen in bijeenkomsten, trainingen en workshops, waarin ik de deelnemers met verrassende werkvormen uitdaag om tot de essentie van een vraagstuk of de oplossingsrichting te komen.

In de trajecten die BROESLI begeleidt, werken we vanuit systemisch perspectief. Dat betekent dat we focussen op de krachtenvelden, de dynamieken die zichtbaar worden tussen onderdelen die samen een levend systeem vormen. Niet alleen aan de oppervlakte, maar vooral ook in de onderstroom. 

 

Ik zorg voor de juiste bedding waarin deelnemers zich vrij en veilig voelen, om samen datgene aan het licht te brengen wat nodig is om weer in een gezonde beweging te komen. Diepgaand waar het moet, lichtvoetig waar het kan. Zowel offline als online. Lees hieronder meer over het traject voor teamontwikkeling.

"I am not teaching you anything, I just help you to explore yourself"

- Bruce Lee

Traject voor teamontwikkeling

Het doel van dit traject is een blijvende, wezenlijke transitie in teams. Om vastzittende energie weer te laten stromen, onontgonnen potentieel vrij te maken, overbodige activiteiten te stoppen. Zodat je team of organisatie betekenisvollere resultaten bereikt en met minder moeite meer impact kan maken voor haar klanten of de opdrachtgevers.

Door gedurende een aantal maanden met aandacht aan de eigen teamontwikkeling te werken, ervaren medewerkers meer onderlinge verbinding en kunnen daarin ook anderen inspireren. Ze voelen zich betrokken bij het gemeenschappelijke doel van het team en ervaren meer voldoening, geluk en zingeving in hun werk. Het zelfcorrigerend en zelfherstellend vermogen van het team groeit.

waarom een traject?

Wézenlijke transities bereik je niet in een middag. Ook niet in een dag, noch in twee dagen. Zoiets heeft tijd nodig. De kern van dit traject bestaat uit een reeks teamsessies, van halve en hele dagen. Met tussenpozen van een aantal weken. Zo ontstaat er tijd en ruimte om de inzichten uit een sessie te integreren in het dagelijks werk, en op die praktijkervaring voort te bouwen in de volgende sessie. Kies je voor een traject, dan committeer je je ook aan de verandering die je gezamenlijk teweeg wil brengen en vergroot je de kans op succes.

bouwstenen van het traject

Het traject heeft een doorlooptijd van zes maanden, en bestaat uit:

 • een systemische cultuur- en krachtenveldanalyse
 • een reeks teamsessies
 • een-op-een coaching van de leidinggevende(n)
 • individuele gesprekken met medewerkers
 • een terugkomdag enkele maanden na afronding

Het grootste deel van het traject kan desgewenst ook in online bijeenkomsten plaatsvinden, met uitzondering van de cultuur- en krachtenveldanalyse. Locatiebezoek maakt daar namelijk onderdeel van uit.

begeleiding van team én leiding

Ik faciliteer het team in dat proces met systemische interventies, interactieve bijeenkomsten, individuele en groepsopdrachten en reflectie. Mijn aanpak zorgt ervoor dat het team na afloop zélf door een systemische bril kan kijken en over de juiste handvatten beschikt om bij te sturen waar nodig. Een blijvende, en duurzame verandering dus.

 

Als vast onderdeel van dit traject begeleid ik ook de leidinggevenden. Samen kijken we naar hoe je als leidinggevende de dynamiek in de onderstroom van jouw team zichtbaar maakt, wat je vanuit je eigen systeem van herkomst meebrengt, en hoe jij een waarachtige ‘spaceholder’ wordt. Zodat jij je team de veilige bedding kan bieden om haar potentie ten volste te laten bloeien. Lees meer over leiderschapsontwikkeling...>

vanuit de onderstroom?

Dit betekent dat we kijken naar de onzichtbare patronen en dynamieken die er in een team of organisatie voor zorgen dat ‘het niet lekker loopt’. Dat bepaalde resultaten maar uitblijven, dat verandering moeizaam gaat, er weinig onderlinge verbinding is. Of misschien is er juist véél onderlinge verbinding, maar lukt het op de een of andere manier niet om samen nieuwe wegen te bewandelen. Daarvoor is het ook nodig om uit te zoomen naar het grotere geheel waar dit team onderdeel van uit maakt. Samen duiken we de diepte in, om inzicht te krijgen in vragen als:

 

 • welk (ongekend) talent blijft onbenut?
 • wat hebben we te ‘ontleren’ en af te leren?
 • uit welke hulpbronnen kunnen we putten?
 • welke uitdagingen komen we steeds tegen?
 • welke onbewuste vluchtroutes en omwegen heeft dit team aangeleerd?
 • welke thema’s uit het verleden spelen nog steeds?
 • wat is onze essentie?
 • welke individuele en collectieve kernwaarden zijn er?

meer informatie

Het is overigens ook mogelijk om dit traject voor meerdere teams of een hele organisatie uit te rollen. Neem voor meer informatie gerust contact met me op. Ik kom graag een keer online of offline kennismaken om te kijken of er een wederzijdse klik is. Je kan me bereiken op 0616074997 of een mail sturen via onderstaande knop.

"Jorien is een verademing als gespreksleider. Wat me tijdens de online sessies zo trof was haar onvervalste eerlijke blik in de camera, en heerlijke primaire reacties op uitspraken. Vanuit een optimistische, vrolijke en eerlijke houding weet ze mensen op hun gemak te stellen, daagt ze deelnemers uit. Haar ruime ervaring ligt niet aan de oppervlakte maar zet ze toch handig en bijzonder onzelfzuchtig in. Dat geeft veel vertrouwen en zorgt voor een fijne dynamiek in de bijeenkomst." 

Roosje Keijser, Teamleider en Vakspecialist acquisitie particuliere archieven bij Het Utrechts Archief

BROESLI draagt bij aan Stichting Steun 22q11

Voor ieder teamtraject doneert BROESLI € 500 aan de Stichting Steun 22q11. Deze stichting geeft meer bekendheid aan het 22q11-deletie syndroom. Het is een zeldzame, genetische afwijking die kan leiden tot hartproblemen, fysieke beperkingen en ontwikkelingsachterstanden. Mijn lieve nichtje Liv, de dochter van mijn zus, is met dit syndroom geboren. We zien dagelijks hoe belangrijk het voor haar is dat er goede voorlichting is over de uitdagingen die een kindje met 22q11 tegenkomt.

BROESLI helpt organisaties vooruit die:

 • inzicht willen krijgen in de verborgen dynamiek binnen de eigen organisatie
 • aan hun visie, missie en kernwaarden willen werken
 • een organisatieontwikkeling doormaken
 • het krachtenveld waarin zij werken willen onderzoeken
 • behoefte hebben aan bewustwording en bezinning op de status quo
 • innovatieve initiatieven willen ontplooien
 • de samenwerking binnen of tussen teams willen verrijken
 • door factoren die ze zelf niet kunnen beïnvloeden de koers moeten wijzigen

 

Zie hieronder een selectie van opdrachtgevers voor wie BROESLI al eerder heeft gewerkt. Iedere aanpak is maatwerk. Ben je benieuwd of jouw organisatie en mijn werkwijze bij elkaar passen?