blok 5: autonomie hervinden

“I too am not a bit tamed, I too am untranslatable / I sound my barbaric yawp over the roofs of the world.” – Walt Whitman

Het vijfde blok staat in het teken van jouw eigen leidende principes. Wat bezielt jou en waar geloof je ten diepste in? Hoe zorg je ervoor dat je handelt in overeenstemming met die leidende principes? In deze stap ervaar je hoe het is om vanuit autonomie en authenticiteit te handelen, zonder je nog aan te passen aan datgene waarvan je veronderstelt dat anderen het van je verwachten. Zelfs zonder je nog af te vragen wat anderen verwachten. Je innerlijke houding is niet meer gebaseerd op de eis van de buitenwereld maar op de signalen die van binnenuit opklinken. Je bewust persoonlijk geweten heeft vorm.

 

Geïnspireerd door denkers als Kierkegaard, Buber en Hammerskjöld neemt Welmoed Vlieger ons in dit blok mee op een filosofische reis langs de wezenlijke thema's voor transformatief leiderschap: innerlijkheid, de werkelijke ontmoeting (met jezelf en met de ander) en ontvankelijkheid als sleutel tot authentiek en moreel leiderschap.