blok 4: overgeven aan het niet-weten

“De stilte die dan ontstaat / is een stilte, niet slechts naar de vorm / een stilte voor de storm / maar een stilte van het soort / waar dingen in worden gehoord / die nog nimmer het oor vernam” – Martinus Nijhoff

 

In het vierde blok gaat het over de ontmoeting met jouw essentie. Het oude heb je achtergelaten, maar het nieuwe is nog niet in die plaats teruggekomen. Dat is een kwetsbare plek, frustrerend of angstaanjagend misschien zelfs. We nodigen je uit om, zonder enige terughoudendheid bereid en beschikbaar zijn om te ervaren hoe het is in dat lege midden. Jezelf volledig toe te staan om het niet te weten. Dat betekent verduren. Handelen door niet te handelen en volledig aanwezig zijn in het hier en nu. Het kan voelen alsof je op de bodem van de put bent beland. Maar de put is tegelijkertijd de bron. Van daaruit ontwaak je, op weg naar je bestemming.

 

Op de eerste dag laat Caroline Wiedenhof ons in een workshop verkennen hoe het is, daar in die put. Geïnspireerd door de Reis van de Held neemt ze ons aan de hand van filmfragmenten mee naar de donkerste diepte, ‘de buik van de walvis’. En met ervaringsoefeningen uit onder andere Chi Qong, laat ze je ervaren wat het betekent om niet alleen je hoofd maar ook je lichaam in te zetten als instrument om het niet-weten te verkennen.

 

Joel aan ’t Goor deelt op de tweede dag zijn verhaal over ‘The Era of Purpose’, een tijdperk waarin de vraag ‘Wie ben ik?’ belangrijker wordt dan hij ooit in de geschiedenis van de mensheid is geweest. Zingeving en zelfontplooiing zijn onontbeerlijk voor mensen, leiders en organisaties. Wat betekent dit voor jou? Joel put uit zijn unieke combinatie van diepgaande mensenkennis, ondernemerschap en technologie.