blok 3: je taak nemen

“Loslaten, betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.” – Sören Kierkegaard

Het derde blok gaat over de daad bij de intentie voegen. Je ontdekt wat je achter hebt te laten om je oude gedrag te doorbreken. Welke overlevingsmechanismen en overtuigingen die ooit helpend zijn geweest heb je nu niet meer nodig? Wát je doet is daarbij onbelangrijk, dát je het doet is belangrijk. Het innerlijk besluit, dat je iets gaat doen op een voor jouw ongekende manier, is genomen. Waar je eerder nog voor de comfortabele weg koos, zet je nu de eerste stappen op onbekend terrein. Je neemt je taak, je verantwoordelijkheid.

 

In dit blok geeft Jitske Kramer een lezing over hoe dit proces zich in de collectieve onderstroom van organisaties voltrekt. In haar onlangs verschenen publicatie Werk heeft het gebouw verlaten onderzoekt ze hoe corona ons in een collectieve cultuurshock stortte en wat de impact hiervan is op ons werkende leven. Eerder dit jaar schreef ze de longread Corona-cultuurshock: crisis of transformatie? “We zitten in een groot ondertussen, een tussentijd, waarin op wereldniveau oude culturele regels niet meer gelden en we op zoek moeten naar nieuwe. Een unieke en onzekere situatie.”