blok 2: het kantelpunt ontdekken

“De langste reis, is de reis naar binnen” – Dag Hammarskjöld

In het tweede blok gaan we op zoek naar het kantelpunt dat bewust of onbewust aan de basis ligt van een transformatie. Hoe ontdek je wat dat kantelpunt is, en waar herken je dat aan?  Is het een moment? Is het een proces? Wat is er nodig om de drempel over te stappen en de uitdaging aan te gaan? In deze twee dagen ontdek je het verschil tussen je magische taak en je wetende, dienende taak. Zonder oordeel, het is zoals het is.

 

Deze stap is enerzijds hoopvol, en anderzijds ook spannend. Het gaat over een wezenlijk verlangen dat al wakker geschud wordt, een lonkend perspectief, maar er speelt nog iets in de onderstroom waardoor je er geen grip op krijgt. Dit vraagt om een gesprek met de ziel, in de innerlijke tijd.

 

Joke Hermsen neemt ons op de tweede dag mee op een inspirerende reis door een ruimte waarin de chronologische tijd niet meer bestaat. In haar boek Kaïros. Een nieuwe bevlogenheid (2014) pleit ze hartstochtelijk voor enthousiasme, inspiratie, empathie en bezieling. Nieuwe manieren van hoopvol denken, die ons kunnen inspireren om daadwerkelijke veranderingen op gang te brengen. Puttend uit het levensbevestigende gedachtegoed van oa. Hannah Arendt, Nietzsche en Bloch.