Visualiseer je vraagstuk met de BROESLI Blokken

Gepubliceerd op 28 maart 2019 om 11:11

De BROESLI Blokken zijn een fantastisch hulpmiddel om een organisatie- of persoonlijk vraagstuk mee te verkennen. Je krijgt met de blokken direct een visuele weergave van jouw eigen perspectief op dat vraagstuk. Dat kan betrekking hebben op je persoonlijke situatie maar ook op je team, je project en zelfs abstractere thema's als je passies en drijfveren of belemmerende overtuigingen.

 

De blokken representeren de belangrijke spelers in die vraagstukken. Door te experimenteren met verschillende opstellingen van de blokken kan je de verhoudingen tussen die spelers letterlijk vanuit verschillende perspectieven bezien en scenario's verkennen die je helpen om weer vooruit te komen.

 

Hoe werk je met de BROESLI Blokken?

Er is eigenlijk geen standaard werkwijze om met de BROESLI Blokken aan de slag te gaan. Het ontstaat meestal vanzelf, op een manier die past bij degene die ze voor ze heeft liggen. Maar één van mijn favoriete werkvormen is toch wel de zogenaamde wonderopstelling. Met de wonderopstelling krijg je in drie stappen inzicht in wat jij kunt doen om richting jouw eigen ideaalbeeld te bewegen:

 

1. kies een blokje dat staat voor jezelf en enkele blokjes die staan voor de andere spelers of elementen die voor jouw vraagstuk van belang zijn, en leg ze op tafel neer op een manier die voor jouw gevoel de huidige situatie uitbeeldt.

 

2. verplaats de blokjes vervolgens ten opzichte van elkaar, totdat je voor jezelf het ideale plaatje hebt neergelegd. Je kan er extra blokjes bijleggen, juist enkele wegnemen of vervangen door andere. Dit is je wonderopstelling.

 

3. ga tot slot bij jezelf na wat de grootst mogelijke stap is die je vanuit de startsituatie kunt zetten om richting dat ideale plaatje te bewegen. Je kan dit bijvoorbeeld verkennen door met het blokje dat voor jezelf staat over de tafel  te bewegen.

 

BROESLI Blokken tijdens individuele consults

Ik gebruik de BROESLI Blokken inmiddels regelmatig tijdens individuele consults met managers en leidinggevenden die een organisatievraagstuk vanuit een ander perspectief willen bezien. Ook begeleid ik steeds vaker collega-ondernemers in hun zoektocht naar meer voldoening, geluk en zingeving in hun eigen loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Ben je nieuwsgierig naar zo'n consult?

BROESLI Blokken tijdens teamsessies

Als ik workshops of bijeenkomsten met groepen begeleid komen de BROESLI Blokken ook regelmatig tevoorschijn. Deelnemers gaan dan in duo's met elkaar aan de slag rondom een centrale vraag. Een persoon heeft de rol van begeleider, de ander van cliënt. De begeleider laat de cliënt aan de hand van vragen een of enkele opstellingen met de blokken neerleggen. Daarna worden de rollen omgedraaid. Deze manier van werken helpt niet alleen bij het samen visualiseren van nieuwe scenario's, maar draagt ook bij aan wederzijds inzicht in en begrip voor elkaars beleving van een situatie. Wil je meer weten over de workshops die ik begeleid?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Alie van den Burg
een jaar geleden

Jorien, wat leuk om je tijdens de maandagochtendpresentatie te zien/horen. Wat een pad heb je doorlopen met een prachtig resultaat. Respect!!!!